donderdag 6 oktober 2016

Starten met een overlock | De 4-draads stretchveiligheidsnaad

Precies een week geleden kwam de postbezorger mijn allereerste lockmachine (overlock) bezorgen. Jeee. Ik ben er heel erg blij mee en wil in een aantal tutorials laten zien hoe je begint als je voor het eerst een overlock hebt en hoe je de verschillende steken kunt gebruiken. Vandaag dus de eerste tutorial over het opstarten en de 4-draads stretchveiligheidsnaad. We gaan gelijk van start.Om te beginnen haal je natuurlijk je lockmachine uit de doos. Ik heb een Singer 14SH754.
De draadgeleidingen met steun schuif je zover dat kan omhoog.


Je zet het garen op de plaats, namelijk op de 'garenrolpennen' over de 'garenrolcentrering'. 

Je kunt de draden nu alvast van achter naar voor door de draadgeleiding leiden.


Vanuit de winkel hebben ze de ingeregen draden er in gelaten en aan elkaar geknoopt. Nu kun je je eigen garen er aan vast knopen en hoef je niet direct met het zelf inrijgen te beginnen.


Nu knoop je je eigen garen vast aan de draden die ingeregen zijn. Let er hierbij op dat de draden niet kruizen, maar dat de linkerklos verbonden is met de linkerdraad etc.


Controleer of de 'oude' draden goed langs de draadgeleiding lopen, dit zijn de haakjes achter aan de gleuven van de spanningsschijven.


Omdat je straks de draden door de naalden wilt rijgen is het handig om alvast je pincet te pakken. Hiervoor haal je de deksel van de vrije arm.

Let op, er zijn twee punten die de deksel vastklemmen. Druk deze punten in voor het opzij schuiven. Er is wat kracht bij nodig. Achterzijde van de deksel.


Onderzijde van de deksel.


Nu heb je pincet, schroevendraaier, naaldenset en converter.

Het pincet leg je klaar om straks de draad mee door de naalden te steken.
Nu draai je -voor de draden door de machine getrokken kunnen worden- alle draadspanningswielen in de laagste stand. 

Schrijf wel even de de standen op, zodat je de wielen achteraf weer goed terug kunt zetten.De eerste twee draden van links kun je nu voorzichtig er doorheen trekken. Dit zijn de draden die door de naalden gaan. Voel tijdens het trekken of er geen weerstand is en stop voordat het knoopje bij de naald is. Daar knip je de draden los en rijg je de nieuwe draad door de naald met je pincet.


Om de andere twee draden er door te trekken maak je eerst de grijperruimte open. Dit doe je door de klep eenvoudig naar rechts te schuiven en naar voren open te klappen.


Achter deze klep zie je het schema voor het inrijgen en zie je de 'route' van de draden. Trek nu aan het einde van het oude draad en zie je nieuwe draad de goede route afleggen.

Nu is je eigen garen ingeregen en ben je bijna klaar om een proeflapje te locken.

Zet de draadspanningswielen weer terug in de goede stand en sluit de grijperruimte weer.


Zorg dat je lockmachine verbonden is met netstroom en zet hem aan.


Het lampje brandt. Controleer of het naaivoetje omlaag is (en breng het anders omlaag met de naaivoethendel aan de achterzijde).

Voordat je je proeflapje maakt houd je de draden naar links en maak je met het voetpedaal een beginnetje. 


En dan kan het echte werk beginnen! Leg je proeflapje voor het voetje. Je hoeft het naaivoetje niet met de hendel omhoog te halen. Til de voorkant iets op zodat je het lapje eronder kunt klemmen, dat is voldoende.
Dan geef je gas en gaat het verder vanzelf.Door het mesje wordt de rand eraf gesneden.En aan de achterkant zie je je proeflapje met een mooie 4-draads stretchveiligheidsnaad er onder vandaan komen. 


Stik nu nog een stukje verder, zodat je gelijk een begin hebt gemaakt voor je volgende werk.

Knip dan de draden door. 


Goed gedaan! Je hebt je eerste proeflapje gelockt!

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Als je ook de andere steken (in ieder geval van deze singer lock machine) wilt bekijken kom dan zeker terug, daarvan komen er ook tutorials!

Van deze tutorial heb ik ook een videoversie gemaakt, wil je deze bekijken klik dan hier.

1 opmerking: