zaterdag 15 oktober 2016

Tutorial | Hoesje 'Bas' voor de JBL | Een eigen hoesje op maat makenManlief wilde wel een hoesje voor het nieuwste speeltje. Daar maak je mij dus blij mee. Naaien vind ik leuk, maar als er wat gepuzzel bij komt kijken wordt het des te leuker. Het ruimtelijk uitdenken van zo'n projectje is net alsof je weer even een lesje wiskunde van de middelbare school doet, maar dan nuttig ;).
Hoesje 'Bas' is gemaakt om de makkelijkste vorm ever, daarom leek het me een goed idee er een tutorial van te maken. Nu hoef je voor je eigen hoesje alleen de maten aan te passen en kun je ook in no-time een hoesje Bas naaien. Het begint met het opmeten van je maten. Meet de verschillende kanten heel precies en bepaal zelf hoe strak of los je het hoesje wilt laten worden door er wel/niet een aantal mm bij op te tellen (hou er rekening mee welke stof je gebruikt en hoe strak en dik dit is).

Neem de maten over op papier en maak hiervan bovenstaand model. Het linkervlak (waarin de A staat) wordt uiteindelijk de flap. Op de plaats waar een roze lijn staat voeg je een centimeter naadwaarde toe, die je volgens het patroontje inknipt om straks gemakkelijk aan elkaar te naaien.Nu je een patroon op maat hebt, knip je deze uit en neem je het twee keer over op stof. Je kunt de toegevoegde naadwaarde van je papieren patroon omvouwen, dan kun je ook een lijntje trekken op de plaats waar je de stof aan elkaar wilt stikken. Dit teken je natuurlijk over op de verkeerde kant van de stof. 
Ik koos voor twee lapjes die ik nog had liggen.Door de randen aan elkaar te naaien krijg je bovenstaande vorm. Als je het lastig vindt om te zien welke randen je precies aan elkaar moet naaien dan kun je je papierenpatroon als voorbeeld vouwen. Op de afbeelding heb ik het aangegeven met lichtgrijs (die tegen de andere lichtgrijs komt) en donkergrijs (die je dubbel vouwt op de hoek en dan ook tegen elkaar naait).

Dit is het moment om je werk door te passen. De stof die je aan de buitenzijde wilt hebben keer je om en het binnenhoesje steek je er in. Stop je JBL (of waar je je eigen hoesje voor maakt) nu erin en bepaal de plaats van je klittenband.Het klittenband naai je vast op de enkele laag stof. Dus voordat je de twee lagen aan elkaar vastmaakt met je bias band. 
Wanneer je de klittenband hebt vastgenaaid is het tijd om de twee delen aan elkaar te naaien. Hiervoor kun je bias band gebruiken. Met een rand van bias heb je je hoesje netjes afgewerkt en heeft de flap gelijk wat stevigheid bij het sluiten. Je kunt je hoesje zelfs binnenstebuiten gebruiken omdat deze kant ook netjes is afgewerkt. Je sluit de flap dan door het in te stoppen.
Succes met het maken met je eigen hoesje! Deel je je hoesje ook op Instagram met de tag #hoesjebas?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten