maandag 17 oktober 2016

Lockmachine, de 3-draads flatlocknaad als afdeksteek en creatieve steek

Vandaag is de 3-draads flatlocknaad aan de beurt. Deze is heel erg leuk omdat de naad als een soort verrassing tevoorschijn komt nadat je hem in een stofvouw hebt gestikt! In mijn vorige blogposts over de 4-draads stretchveiligheidsnaad en de 3-draads overlocknaad besprak ik al hoe je je eigen garen in je machine kunt krijgen (niet het inrijgen zelf, dit komt later) en hoe je een naald verwijderd om met 3 draden te kunnen werken. Nu gaan we verder met de flatlocknaad.Om te beginnen moet de spanning worden ingesteld. Ik begin met de linkernaald en stel de spanningswieltjes in op 0,5-0-5-7.


De rechternaald haal je eruit dus het wordt een naad van 5,7 mm.
  


De stof leg je met de vouw naar rechts, maar niet zo ver dat de rand eraf gesneden wordt. De naald moet precies in de vouw stikken, zodat een deel van de naad voorbij de stof valt. Dit moet, omdat je die ruimte nodig hebt wanneer je de stof weer plat strijkt. Om te bepalen waar je je stof neerlegt kun je de voorkant van het naaivoetje in de gaten houden. De ribbeltjes geven de naalden aan, het geultje laat zien waar de stof gesneden wordt. Voor een naad met de linkernaald richt je je dus op het linker ribbeltje. 


Met de rechter naald kun je ook de smalle variant van de flatlocknaad stikken, van 3,5 mm. Nu stel je de wieltjes in op 0-0,5-5-7. 


De linker naald is nu uit de machine, de rechter is natuurlijk teruggeplaatst. Je legt opnieuw je stof met de vouw naar rechts, alleen nu tot aan het rechter ribbeltje om weer in de vouw te stikken.


Wanneer je de naad hebt aangebracht is het alleen nog maar een kwestie van openvouwen! Aan de voorkant zie je de flatlocknaad en aan de achterkant rechte streepjes zoals op bovenstaande foto.Je kunt de flatlocknaad natuurlijk ook gewoon gebruiken voor het afkanten.


Dat maakt je proeflapje wel zo deftig ;).

Wil je zien hoe het door de vouw stikken en het openvouwen precies gaat? Klik dan hier voor de videotutorial!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten